Dünya Talasemi Günü

Talasemi (Akdeniz anemisi) kalıtsal ve önlenebilir bir kan hastalığıdır.

HBA ve HBB genlerinin analizini yaptırarak Talasemi hastalığına karşı önleminizi alabilirsiniz.

8 Nisan Dünya Talasemi Günü

#BiruniLaboratuvarı #TıbbiTahlilLaboratuvarı #BiruniGenetik #GenetikDeğerlendirmeMerkezi #TalasemiGünü

 

Haberler

Dünya Nadir Hastalıklar Günü

29 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü

Nadir bazen çoktur.

Nadir hastalıklar 1/2000’den az görülen ve genellikle birden fazla sistemi etkileyen kronik ve ilerleyici hastalıklardır.

8000’in üzerinde tanımlanmış nadir genetik hastalık bulunmaktadır. Bu nedenle de nadir hastalıklarla, düşünüldüğünden daha şık karşılaşılmaktadır.

#BiruniLaboratuvarı #TıbbiTahlilLaboratuvarı #BiruniGenetik #NadirHastalıklarGünü

 

Haberler

Kalp Sağlığı Haftası

Kardiyovasküler hastalıklarda aile öyküsü ve genetik altyapı önemli risk faktörlerindendir.

Genetik Riskini Bilen Kişiler

•Yaşam tarzlarında değişiklik yapabilir.
•Koruyucu önlemler alabilir.

10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası

#BiruniLaboratuvarı
#BiruniGenetik
#TıbbiTahlilLaboratuvarı
#KalpSağlığıHaftası

 

Haberler

VANADIS NIPT – Non-Invaziv Prenatal Tarama Testi

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Dünyaya kattığınız +1 güzelliğin farkındayız.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Down Sendromu bir hastalık değil, genetik farkındalıktır.

 

Haberler

Laktoz İntoleransı

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki laktozun sindirilememesi sonucu ortaya çıkar.

Dünya çapında, en sık görülen enzim yetersizliğidir.

Genetik Analiz ile Laktoz intoleransına kişisel yatkınlığınızı öğrenebilirsiniz.

Mobil Sağlık Hizmetimiz İçin Tıklayabilirsiniz

Genetik Testlerimiz İçin Tıklayabilirsiniz

Laktoz İntoleransı Moleküler Genetik Analizi

Laktoz, neredeyse tüm memeli canlıların sütünde bulunan temel karbonhidrattır. Laktoz intoleransı ise, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden sonra içeriğindeki laktozun bağırsaklarda sindirilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Bunun sebebi, bağırsak mukozasındaki laktoz sindiriminde görevli laktaz enziminin aktivitesinin kaybolmasıdır. Laktaz enziminin aktivitesindeki azalma yaklaşık ikinci yaştan itibaren başlayarak ilerler ve yetişkinlikte neredeyse tamamen kaybolabilir. Dünya üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık %70 kadarında laktoz intoleransı olduğu düşünülmektedir.

Laktoz intoleransının varlığı, laktoz içeren gıdaların alımından yaklaşık 30 dakika ile 2 saat sonra bazı bulgular ile hissedilebilir. Bu bulgular arasında genellikle karın ağrısı, bağırsakta gaz birikimi ve şişkinlik yer alır. İshal sıklıkla görülebilirken, bazı kişilerde kabızlığa da rastlanabilir. Bazı durumlarda ise laktoz intoleransı bulguları sadece bağırsak ile sınırlı kalmaz ve kişide baş ağrısı, baş dönmesi,              hafıza bozukluğu, letarji (uyku hali), kas ve eklem ağrıları, alerji, kardiyak aritmi ve boğaz ağrısı gibi sistemik belirtiler de gelişebilir. Bulguların ortaya çıkışını; alınan laktozun miktarı, beraberinde tüketilen diğer yiyecekler, mide boşalma hızı ve bağırsaktan geçiş süresi, bağırsak mikrobiyatasının durumu, bağırsağın asiditesi ve bireysel faktörler de etkiler.

laktoz intoleransı

Tüm dünyada yapılan araştırmalarda; genetik olarak laktoz intoleransı, laktaz enzimini kodlayan LCT geninin -13910 ve -22018 pozisyonlarındaki varyantlar ile ilişkili bulunmuştur. Laktoz intoleransının -13910 C/C ve -22018 G/G genotiplerine bağlı olduğu düşünülürken, -13910 C/T ve T/T genotipleri ile -22018 A/A genotipi ise laktaz kalıcılığı (laktaz enziminin yetişkinlikte devam eden aktivitesi) ile ilişkilendirilmiştir. Ender durumlarda, -22018 G/A genotipinde olan bireylerde de laktoz intoleransı oluşabilir. Moleküler
genetik analizler ile yüksek hassasiyet ve duyarlılıkla bu varyantları tespit etmek mümkündür.

Laktoz intoleransının tanısında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar arasında yer alan Laktoz İntoleransı Testi, Hidrojen Solunum Testi ve İntestinal Biyopsisi gibi yöntemler ya hastada mevcut bazı değişken faktörlerden etkilenebilmekte ya da invaziv girişim gerektirmektedir. Dolayısıyla laktoz intoleransın tanısında, LCT genindeki ilgili varyantları tespit edebilen moleküler genetik
analizler güvenilir, hızlı ve kolay bir test imkanı sunmaktadır.

Laktoz İntoleransı Moleküler Genetik Analizi

Laktoz, neredeyse tüm memeli canlıların sütünde bulunan temel karbonhidrattır. Laktoz intoleransı ise, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden sonra içeriğindeki laktozun bağırsaklarda sindirilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Bunun sebebi, bağırsak mukozasındaki laktoz sindiriminde görevli laktaz enziminin aktivitesinin kaybolmasıdır. Laktaz enziminin aktivitesindeki azalma yaklaşık ikinci yaştan itibaren başlayarak ilerler ve yetişkinlikte neredeyse tamamen kaybolabilir. Dünya üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık %70 kadarında laktoz intoleransı olduğu düşünülmektedir.

Laktoz intoleransının varlığı, laktoz içeren gıdaların alımından yaklaşık 30 dakika ile 2 saat sonra bazı bulgular ile hissedilebilir. Bu bulgular arasında genellikle karın ağrısı, bağırsakta gaz birikimi ve şişkinlik yer alır. İshal sıklıkla görülebilirken, bazı kişilerde kabızlığa da rastlanabilir. Bazı durumlarda ise laktoz intoleransı bulguları sadece bağırsak ile sınırlı kalmaz ve kişide baş ağrısı, baş dönmesi,              hafıza bozukluğu, letarji (uyku hali), kas ve eklem ağrıları, alerji, kardiyak aritmi ve boğaz ağrısı gibi sistemik belirtiler de gelişebilir. Bulguların ortaya çıkışını; alınan laktozun miktarı, beraberinde tüketilen diğer yiyecekler, mide boşalma hızı ve bağırsaktan geçiş süresi, bağırsak mikrobiyatasının durumu, bağırsağın asiditesi ve bireysel faktörler de etkiler.

laktoz intoleransı

Tüm dünyada yapılan araştırmalarda; genetik olarak laktoz intoleransı, laktaz enzimini kodlayan LCT geninin -13910 ve -22018 pozisyonlarındaki varyantlar ile ilişkili bulunmuştur. Laktoz intoleransının -13910 C/C ve -22018 G/G genotiplerine bağlı olduğu düşünülürken, -13910 C/T ve T/T genotipleri ile -22018 A/A genotipi ise laktaz kalıcılığı (laktaz enziminin yetişkinlikte devam eden aktivitesi) ile ilişkilendirilmiştir. Ender durumlarda, -22018 G/A genotipinde olan bireylerde de laktoz intoleransı oluşabilir. Moleküler
genetik analizler ile yüksek hassasiyet ve duyarlılıkla bu varyantları tespit etmek mümkündür.

Laktoz intoleransının tanısında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar arasında yer alan Laktoz İntoleransı Testi, Hidrojen Solunum Testi ve İntestinal Biyopsisi gibi yöntemler ya hastada mevcut bazı değişken faktörlerden etkilenebilmekte ya da invaziv girişim gerektirmektedir. Dolayısıyla laktoz intoleransın tanısında, LCT genindeki ilgili varyantları tespit edebilen moleküler genetik
analizler güvenilir, hızlı ve kolay bir test imkanı sunmaktadır.

Mental Sağlığı Etkileyen Genetik Değişimler ve DNA Mind

Aile geçmişinizde depresyon, demans (bunama) ya da kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklar var mı?

DNA Mind, mental sağlığı etkileyen genetik değişimleri analiz eder.

Hastalık risklerinin analizi; kişiye teşhis, tedavi ve önlemler hakkında öneriler sunar.